چه چیزی باعث موفقیت برخی افراد در دولت می شود؟ تئوری رهبری به دنبال توضیح این است که چگونه و چرا افراد خاصی رهبر می شوند. چنین نظریه‌هایی اغلب بر ویژگی‌های رهبران تمرکز می‌کنند، اما برخی از این نظریه‌ها همچنین سعی در شناسایی ویژگی‌های افراد دارند که می‌توانند توانایی‌های رهبری آنها را در موقعیت‌های مختلف بهبود بخشند. با ما همراه باشید تا ۸ مفهوم مهم رهبری و مدیریت در سازمان ها را بخوانید.

بحث های اولیه درباره روانشناسی رهبری اغلب نشان می دهد که چنین مهارت هایی فقط در قدرت ذاتی افراد است. به عبارت دیگر، این ایده ها نشان می دهد که برخی افراد فقط «رهبران متولد شده» هستند. برخی نظریه‌های جدید نیز نشان می‌دهند که داشتن ویژگی‌های خاص می‌تواند به افراد کمک کند تا دیگران را هدایت کنند، اما تجربه و تغییر شرایط نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند.

نگاهی دقیق تر به تفکر رهبری

با افزایش محبوبیت موضوعات مرتبط با روانشناسی رهبری در ۱۰۰ سال گذشته، تئوری های مختلف رهبری زیادی برای توضیح دقیق چگونگی و چرایی رهبر شدن افراد خاص ارائه شده است.

چه چیزی یک فرد را به یک رهبر خوب تبدیل می کند؟ آیا ویژگی های خاصی وجود دارد که افراد خاصی را برای نقش رهبری مناسب می کند یا ویژگی های موقعیتی است که افراد خاصی را برای رهبری مناسب می کند؟ وقتی به رهبران اطراف خود نگاه می کنیم – چه کارفرمای ما در محل کار یا رئیس جمهور – ممکن است تعجب کنیم که چرا دقیقاً این افراد می توانند به این سطح برسند.

مردم همیشه در طول تاریخ بشریت به رهبری علاقه مند بوده اند، اما تا همین اواخر تئوری های رسمی زیادی در مورد رهبر ابداع نشده بود. علاقه به رهبری در آغاز قرن بیستم افزایش یافت.

نظریه های اولیه رهبری اغلب بر ویژگی هایی تمرکز می کنند که رهبران و پیروان را متمایز می کند. اگرچه مفهوم جدید بر متغیرهای دیگری مانند مکان و سطح مهارت متمرکز شده است. اگرچه نظریه های مختلفی از زندگی ابداع شده است، اما اکثر آنها را می توان به هشت نکته اصلی تقسیم کرد.

۱٫ تعالیم مرد بزرگ

آیا تا به حال شنیده اید که کسی به عنوان “آموخته رهبری” توصیف شود؟ بر اساس این نظریه، رهبران تنها برای کسانی متولد می شوند که دارای ویژگی های طبیعی لازم برای رهبری، از جمله زیبایی، اعتماد به نفس، هوش و مهارت های اجتماعی باشند. این اصطلاح باعث می شود که برخی از افراد را به عنوان “سرآمدان ذاتا” بشناسیم.

مفهوم Onye Ukwu مبتنی بر این ایده است که توانایی رهبری ذاتی است – اینکه رهبران بزرگ به این شکل متولد می شوند، نه اینکه به آن روش آموزش ببینند. این ایده ها اغلب رهبران بزرگ را به عنوان قهرمانان و افسانه هایی به تصویر می کشند که قرار است در زمان های خاص رهبری کنند. کلمه “مرد بزرگ” به این دلیل انتخاب شد که در آن زمان، یک رهبر یک ویژگی مردانه در نظر گرفته می شد – به ویژه در زمینه ارتش.

چنین ایده هایی می گویند که مردم واقعا نمی توانند یاد بگیرند که چگونه به یک رهبر قوی تبدیل شوند. افراد با ویژگی های رهبری یا بدون ویژگی های رهبری متولد می شوند. این مفاهیم رهبر را از دیدگاه خلاقانه (خرید) توصیف می کنند.

شاید این ادعا که شخصیت شما واقعاً می تواند بر نحوه انجام تجارت شما تأثیر بگذارد، از نظریه مرد بزرگ ناشی شود. اگر اینطور فکر می کنید، شاید موضوع ویژگی های رهبری باشد: کدام یک از این ۴ ویژگی را دارید؟ برای شما جالب است

۲٫ نظریه رفتار انسان

ایده طبیعت انسان که از جهاتی شبیه به نظریه انسان بزرگ است، مبتنی بر این ایده است که افراد ویژگی ها و ویژگی های شخصیتی خاصی را به ارث می برند و این ویژگی ها آنها را برای رهبری بهتر از دیگران می کند. مجموعه ای از ویژگی ها اغلب منعکس کننده شخصیت یا رفتاری است که در بین رهبران رایج است. برای مثال، ویژگی‌های شخصیتی مانند برون‌گرایی، اعتماد به نفس و شجاعت همگی ویژگی‌هایی هستند که در رهبران بزرگ یافت می‌شوند.

اگر ویژگی های انسانی خاصی در رهبری نقش اساسی دارد، پس چرا برخی از افراد چنین ویژگی هایی دارند، اما رهبر نیستند؟ این سوال یکی از چالش هایی است که ما در استفاده از نظریه شخصیت برای تعریف رهبری با آن روبرو هستیم.

افراد زیادی هستند که ویژگی های خاصی برای رهبران دارند. با این حال، این افراد موقعیت های رهبری پیدا نکرده اند. همچنین، افراد دیگری نیز وجود دارند که با وجود نداشتن ویژگی‌های اساسی مرتبط با رهبری مؤثر، توانسته‌اند به موقعیت‌های رهبری دست یابند.

شاید برای رسیدن به رهبری باید انگیزه بالاتری داشته باشیم. اگر شما نیز با این موضوع موافق هستید، مقاله مربوط به رهبری و انگیزه را دوست دارید: ۹ دلیل برای اینکه انگیزه در مدیریت سازمانی مهم است.

۳٫ نظریه احتمالی

نظریه رهبری پایدار بر متغیرهای محیطی خاصی تمرکز دارد که می تواند تعیین کند کدام سبک رهبری برای یک موقعیت خاص مناسب تر است. بر اساس این نظریه، همه سبک های رهبری برای موقعیت های مختلف مناسب نیستند.

دو محقق در موضوع نام رهبری سفید و هاجسون آنها معتقدند که یک رهبر خوب و مؤثر نه تنها به کیفیت رهبر مربوط می شود، بلکه به رابطه تعادل صحیح بین اعمال، نیازها و شرایط جامعه نیز بستگی دارد.

رهبران خوب می توانند نیازهای پیروان خود را ارزیابی کنند، موقعیت را به طور دقیق تجزیه و تحلیل کنند و رفتار خود را بر اساس آن تنظیم کنند. موفقیت یک رهبر به متغیرهای زیادی مانند سبک رهبر، ویژگی های پیروان و جنبه های مختلف موقعیت بستگی دارد.

۴٫ نظریه هدایت موقعیت

تئوری موقعیت بر این ایده استوار است که رهبران بهترین مسیر عمل خود را بر اساس شرایط در حال تغییر انتخاب می کنند. سبک های مختلف رهبری ممکن است برای انواع خاصی از تصمیم گیری ها بهترین باشند.

برای مثال، در شرایطی که رهبر دانش و تجربه بیشتری نسبت به همه اعضای تیم خود دارد، ممکن است سبک رهبری بهتر از سایر سبک ها باشد. در شرایط دیگر که هر یک از اعضای گروه فقط یک متخصص هستند، سبک دموکراتیک ممکن است موثرتر از سبک های دیگر باشد.

به این ترتیب، رهبر باید مهارت انتخاب بهترین سبک رهبری را برای پیروان خود داشته باشد. بنابراین، اگر می خواهید به چنین سطحی برسید، بهتر است امروز ۷ راه برای توسعه مهارت های رهبری خود را بدانید.

۵٫ تفکر اخلاقی

نظریه رهبری رفتاری بر این باور استوار است که رهبران بزرگ رهبر به دنیا نمی آیند، بلکه چنین تربیت می شوند. از این نظر، استدلال اخلاقی کاملاً بر خلاف آموزه مرد بزرگ است. این نظریه رهبری که ریشه در رفتار دارد، بر رفتار رهبران متمرکز است، نه بر ویژگی های ذهنی یا حالات درونی آنها. بر اساس این نظریه، افراد می توانند از طریق آموزش و مشاهده یاد بگیرند که رهبر باشند.

۶٫ دکترین مشارکتی

بر اساس سبک ارتباطی رهبری، رهبری خوب به آن دسته ای گفته می شود که نظرات دیگران را در تصمیم گیری ها و اعمال خود در نظر می گیرند. چنین رهبرانی اعضای تیم خود را تشویق به مشارکت و مشارکت می‌کنند و به اعضای تیم کمک می‌کنند که در فرآیند تصمیم‌گیری مرتبط و مشارکت داشته باشند. اما بر اساس نظریه مشارکت، رهبر حق دارد مشارکت دیگران را بپذیرد یا رد کند.

۷٫ نظریه مدیریت

تئوری مدیریت که به عنوان نظریه کسب و کار نیز شناخته می شود، بر نقش مدیریت، سازمان و کار تیمی تمرکز دارد. چنین تفکر اقتدارگرایانه مبتنی بر سیستم پاداش و مجازات است. مفاهیم مدیریت اغلب در تجارت استفاده می شود. وقتی کارمندی در کارش موفق باشد پاداش می گیرد اما وقتی اشتباه می کند و شکست می خورد مورد سرزنش و تنبیه قرار می گیرد.

۸٫ نظریه ارتباطات

نظریه ارتباطات که به عنوان نظریه تحول آفرین نیز شناخته می شود، بر روابط بین رهبران و پیروان تمرکز دارد. رهبران تحول آفرین با کمک به آنها در درک اهمیت و ارزش جمعی کار سازمانی، اعضای تیم خود را الهام بخش و برانگیخته می کنند.

این رهبران روی عملکرد تیم خود تمرکز می کنند، اما در عین حال می خواهند هر یک از آنها نقاط قوت خود را نشان دهند. رهبرانی که از این سبک پیروی می کنند، ارزش های اخلاقی و عملی بالایی دارند.

اگرچه همه سبک های رهبری به دنبال ایجاد یک محیط مثبت برای رهبران و پیروان آنها هستند، اما در عمل ممکن است چنین نتایجی حاصل نشود. بنابراین، به عنوان یک کارمند، باید بدانید که وقتی رئیستان از شما می خواهد کاری که اشتباه یا غیرقانونی است، چه کاری انجام دهید.

اخرین حرف

روش های متفاوتی برای تفکر در مورد سبک های رهبری وجود دارد. از تمرکز بر ویژگی‌های رهبران بزرگ تا تأکید بر جنبه‌های موقعیتی برای کمک به تعیین سبک‌های رهبری پیروان.

رهبری، مانند سایر نوشته ها، واژه ای است که معانی متعددی دارد و ترکیبی از امور مختلف را در بر می گیرد; بررسی این عوامل به پاسخ به این سوال کمک می کند که چرا برخی افراد به رهبران بزرگ تبدیل می شوند. دانستن ۵ ویژگی ضروری یک رهبر کاریزماتیک در هر سازمان و کسب و کاری به شما کمک می کند تا مهارت های رهبری خود را ارتقا دهید.

19 دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed